LittleBigPlanet tavoittelee Vitalla kuuta

12.09.2012 13:30 | Jukka O. Kauppinen

LittleBigPlanet on ihan omanlaisensa peli. Terhakkaa tasoloikkaa, moninpelaamista ja tee-se-itse-tekemisen riemua yhdistänyt teos ihastutti niiiin valtavasti jo ennen ensimmäisen pelin ilmestymistä, ja myös täytti odotukset. PS3:lle julkaistu jatko-osa loitsi pelin kenttäeditorista irti uskomattomia juttuja, ja nähtiinhän teoksesta jonkinlainen viritys PSP:kin.

Seuraavaksi LittleBigPlanetista päästään nauttimaan PS Vitalla. Mikä kivointa, Vita-versio on monella tapaa hieno luomus, joka monipuolistaa pelikokemusta ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia erityisesti kenttien luojille.

Mutta kerrataanpa ensin pelisarjan taustoja. Aiempaa kolmea LittleBigPlanetia on myyty kunnioitettava 8,5 miljoonaa kappaletta ja käyttäjät ovat tehneet niihin yli seitsemän miljoonaa kenttää. Yhä edelleen viikossa julkaistaan keskimäärin 35 000 uutta kenttää. Kuvitelkaa. Jos joku haluaisi pelata kaikki tähän hetkeen mennessä tehdyt LBP-kentät, niin nyt heti aloittamalla ja täydellisesti pelaamalla urakka kestäisi vain 21 vuotta.

Ja jos kentät laitetaan peräkkäin, niin ne yltäisivät kuusi kertaa maan ympäri ja puoliväliin kuuhun. Tästä riittääkin tiimillä vitsailtavaa. ”Tavoitellaan kuuta!”, vitsailevat ruotsalaisen Tarsier Studiosin tuottaja Mattias Nygren ja käsikirjoittaja Dave Mervik.

”Tekninen ihme”

LittleBigPlanetin Vita-versiota kaksikko kuvailee ”omanlaiseksi ja uniikiksi peliksi, joka ei ole käännös vaan Vitan mahdollisuuksia hyödyntävä uusi versio. Pelissä ei ole tehty kompromisseja, vaan se on oikea tekninen ihme”, kaksikko ylistää teostaa.

Ja onhan Vitassa toki tehoa ja ominaisuuksia vaikka mihin. Näitä on myös käytetty muun muassa erilaisten kenttäkikkojen luomiseen. Pelissä on muun muassa aiempien LBP-pelien tuttuja kenttiä, joihin on ”puhallettu uutta puhtia”.

Käytettyjä kikkoja ovat luonnollisesti konsolin kosketusnäytöt sekä liiketunnistus. Joillakin kentillä pelaaja voi järjestellä kenttää uudestaan sormellaan ja vaikkapa hilata tasoja paikkoihin, joista Sackboy pystyy hyppimään eteenpäin. Eräässä kenttäesimerkissä pelaaja pystyi työntämään palikoita kentän takareunasta konsolin takakosketyslevyä hiplaamalla, jolloin Sackboy pystyi hyppäämään lohkareen päältä eteenpäin. Eräs flipperihenkinen kenttä taasen toimi konsolia kallistelemalla, kun Sackboy vyöryi eteenpäin kuulan sisällä. Ihan mainioita ideoita, joissa tuntui olevan se hyvä puoli, ettei niitä puskettu koko ajan pelaajan eteen. Suurin osa pelistä on klassista LBP:tä, jota vain maustetaan uusilla kikoilla. Näin se pitäisikin tehdä.

Vanhojen LBP-pelien kenttien lisäksi Vitalla on viisi uutta maailmaa ja kokonainen pitkä uusi tarina pelattavaksi. Tarinallisesti meininki on vinkeän oloista, sillä kaiken ytimessä on avaruudessa matkaava huvipuistoplaneetta Carnivalia, joka on kuitenkin joutunut huonoihin käsiin. Paha The Puppetter haluaa varastaa kaikkien ilon ja onnen, mitä iloiset LittleBigPlanetin asukkaat eivät sulata. Niinpä Sackboy lähtee matkaan ja kohtaa monia hassuja uusia hahmoja, kuten masentuneen pellen neiti Sunshinen, eversti Flounderin ja Uskomattoman Otiksen.

Hauskalta vaikutti ja pelikokeilun perusteella juuri siltä rakastettavalta LBP-tasoloikinnalta, jossa on kuitenkin hyödynnetty kivasti pelikoneen mahdollisuuksia.

Eikä pidä unohtaa yhtä hyvin tärkeää asiaa: moninpeliä! Neljän pelaajan moninpeli tukee sekä internet-peluuta että lähiverkkomelskettä. Pass’n’Playssä konsolia voidaan kuljettaa vuoron peräänp pelaajalta toiselle ja ilmeisesti jotkut mukana tulevat minipelit tukevat myös useampaa yhtaikaista pelaajaa, jotka näpyttelevät kosketusnäyttöä.

Jaa ja nauti

LBP:n Vita-version luonut Tarsier Studios on tehnyt pitkään urakkaa LBP:n PS3-versioiden parissa kostuumien ja grafiikoiden luojana. Siksi ei olekaan ihme, että Vita-versio on nivottu monella tapaa isoihin konsoliversioihin, muutoinkin kun niiden kenttien vitalisoinnilla. Iloisena tietona mainittakoon, että Vita-versiossa toimivat myös kaikki PS3-peleihin tehdyt ja ladatut asut. Vita-versio tunnistaa ilmeisesti PlayStation Storen kautta tai PS3:n kiintolevyä haistelemalla mitä lisukkeita pelaajalla on, ja siirtää ne automaattisesti Vitaan. Oikein pelaajaystävällistä.

Mistä päästäänkin hyvin kiintoisaan asiaan: kenttäeditoriin. Kuten mainittua, LBP-kenttä on tehty jo puoliväliin kuuhun saakka. Jos Vita-versio saa yhtään tuulta alleen, niin kenttiä tehdään pian ahkerasti myös uuteen taskuversioon, sillä Vitan kenttäeditori oli oikeasti aika vaikuttava.

Tekijät kertovat, että siihen on tuotu kaikki LittleBigPlanet 2:n käsittämättömän upean editorin ominaisuudet, minkä lisäksi Vita-editorissa on myös ihan uusia juttuja ja ennen kaikkea kehittyneempi käyttöliittymä. Siinä missä PS3-kentäntekijöiden on näperrettävä luomuksiaan padilla, Vitalla voidaan käyttää myös multitouchia tukevaa kosketusnäyttöä ja konsolin takakosketuspintaa, joiden avulla esimerkiksi zoomailu, objektien valinta ja kameran pyörittely ovat paljon padistelua loogisempia. Pelin Create-tila vaikuttikin todella kätevältä, samoin sillä tehdyt uudet minipelit.

Esillä oli niin vekkuli näytönhiplailu, jossa pelaaja yritti läimiä piknik-korille tunkeutuvat murkut tiehensä; Flowtrain-tasoloikkaseikkailu; Frogger-klassikko Hopey, jonka kaikki grafiikat oli luotu Vitan digitaalikameralla; lemmennäkäisen lohikäärmeen lentoseikkailu Lovesick; älypeli Super Conductor ja jonkinlainen Limboa ja Super Meat Boytä yhdistävä synkkäsävyinen Tapling.

Vitan editorin mahdollisuudet näyttävätkin huikeilta ja sillä tehdyt pelit niin hyviltä, että pelin päävalikon kautta pääseekin ihan erityiseen Arcade-pelihalliin, jonka kautta pääsee suoraan minipelien pariin.

Kenttiä voi luonnollisesti ladata konsolilleen pelin verkkopalvelusta niin, että latauskamankin pelaaminen onnistuu missä vain, myös verkkoyhteyden ulottumattomissa.

Hyvältä siis vaikuttaa. Tarsierin kavereilla on pitkä ja läheinen suhde pelisarjan luoneeseen MediaMoleculeen, ja tyypit ovat käyneet vuoron perään vieraissa toistensa luona Vita-painosta tehdessä. Tarsierin päätökset pelinteossa ovat olleet MM:n mieleen, eikä ruotsalaisstudion ole tarvinnut tehdä mitään dramaattisia muutoksia visioihinsa brändipomojen hermotuessa. Kuten kaksikko oheisessa haastattelussa kertoo, Vita-versioon on tehty sellaisia juttuja mitkä ovat tuntuneet hyviltä ja toimivat pelilliseti, sen sijaan että Vitan ominaiskikkoja olisi yritetty tunkea peliin väkisin. Ja näinhän se pitääkin tehdä.

LittleBigPlanet ilmestyy PS Vita –konsolille niinkin aikaisin kuin huomenna.

 

Tarsier Studios – tuottaja Mattias Nygren ja käsikirjoittaja Dave Mervik.

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Lisää aiheesta

LittleBigPlanet (PS3)

LittleBigPlanet (PSP)

LittleBigPlanet 2 (PS3)

Lue myös

Guild Wars 2 -matkapäiväkirja – osa 3: Kehitys kehittyy

Rocksmith -ensikosketus – lopultakin todellista kitarapelaamista

SteelSeries Sensei on käsittämättömän tarkka pelihiiri

Tritton Detonator -pelikuulokkeet: johdossa löytyy

Wii U – Nintendon uusi konsoli peleineen ensitestissä – osa 2