Uusimmat

Thrustmaster F1 Wireless Gamepad Alonso Edition – rajatilan padi PC- ja PS3-pelaajalle

18.11.2013 19:10 Juho Anttila

Kun käteen lyödään lisensoitu peliohjain, herää heti alkuun tukku epäilyksiä. Myydäänkö tunnetulla nimellä roskaa ja tuoko lisenssi laitteelle lisää hintaa ilman ominaisuuksia. Thrustmasterin suhteellisen edullinen F1 Wireless Gamepad Alonso Edition ei ollutkaan omiaan herättämään luottamusta ainakaan ideatasolla.

Noinkohan suunnilleen 40 eurolla saa laitteeseen muuta kuin perustoiminnot ja jännät maalit päälle? Vastaus kysymykseen on kyllä ja ei. Thrustmasterin rajoitetun erän erikoisohjain on nimittäin omituinen muotopuoli, täynnä niin ominaisuuksia kuin omituisia puutteitakin.

Paketista paljastuva vekotin on maalattu punavalkoisin värein ja koristeltu sponsorimerkein, ihan kuin formula-auto konsanaan. Sekä PlayStation 3:lla että PC:llä toimiva laite edustaa harvinaisempaa padimuotoilua. Sarvet ovat pitkät, mikä tarjoaa pätevän otteen, kunhan kädet ensin tottuvat erilaiseen otteeseen.

Muovipinta on kiiltävä ja yleisvaikutelma solakka. Painoakaan langattomalla laitteella ei ole kauheasti, mihin löytyy syy nopeasti. Padissa ei ole akkua lainkaan, ainoastaan paikka kahdelle AAA-kokoiselle paristolle. Kapulalle siis kertyy jonkin verran käyttökustannuksia, ainakin enemmän pelaavan näpeissä, ellei sitten käytä ladattavia akkuja.

Ergonomisia kompromisseja

Tattien sijoittelu seuraa PlayStation 3 -ohjaimesta tuttua linjaa. Erikoisuutena kuori on tattien juuresta auki niin, että tattien mekanismi jää näkyville. Tyylikästä siihen saakka, kun tahmakäpälä sössii leivänmuruja koneiston väliin. Sitten ei naurata ketään, ainakaan tarkkaa ohjaustuntumaa hakevaa.

Niin kauan, kun laitteensa saa pidettyä puhtaana, tattien tuntuma pysyy miellyttävänä. Tattien painaminen tosin on tarpeettoman jäykkää. Ongelmiin törmätään sen sijaan ristiohjaimen kohdalla. Se nimittäin on suorastaan hämmentävän löperö rimpula.

Selitystä kehnolle ristiohjaimelle voi hakea sen ympärille viritetystä optisesta lisäohjaimesta. Ristiohjaimen ympärillä pyörivä rengas lupaa ylittämätöntä tarkkuutta yhdelle ohjausakselille mukanaan tuomansa laajan kääntösäteen myötä. Tähän palaamme tarkemmin hieman alempana.

Analogiset liipaisimet edustavat parempaa keskitasoa, vaikka ihan huippusuoritukseen ei ylletäkään. Pleikkarin perusohjaimen liipaisimet jäävät vertailussa toiseksi, mutta moni muu erikoisohjain ajaa Thrustmasterin tarjonnan ohitse heittämällä.

Puskurinappulat ja ohjaimen alle piilotettu ylimääräinen nappulapari sen sijaan tuntuvat halvoilta. Kunnollista naksua on turha odottaa ja painallusten tuntuma heittelehtii klikkauksesta toiseen. Sama vika vaivaa myös peukalonappeja, joskin ei niin vakavalla tasolla.

Laitteen käyttöönotto edellyttää USB-porttiin sujahtavan vastaanottimen hyödyntämistä. Palikka on vielä vaihdettava kytkimestä erikseen PlayStation 3 – tai PC -tilaan käyttötarkoituksesta riippuen. PC:lle suositellaan myös ohjaimen oman ajurisovelluksen asentamista.

Ristiriitainen tuntuma

Pelikäytössä padikin punnitaan. Thrustmaster mainostaa ohjaintaan erityisesti ajopeleihin sopivana, joten ensimmäiseksi testipeliksi valikoitui uudehko Grid 2. Testisession jälkeen tunnelmat olivat ristiriitaiset.

Optinen pyöryläohjain, näin paremman nimen puutteessa, täyttää lupauksensa tarkkuudesta. Ohjaaminen sujuu huomattavasti tattiohjausta paremmin etenkin, kun valitsee kahdesta tarjolla olevasta tarkkuusvaihtoehdosta itselleen paremmin sopivan. Ongelmia syntyy sen sijaan pyörylän ergonomian kanssa. Peukalo ei löydä hyvää asentoa sitten mitenkään ja sormi lipsuu ohjaimelta tämän tästä. Hyvä idea jää puolitiehen.

Useammalla eri pelityypillä kokeiltuna tatit sen sijaan ajavat asiansa oikein hyvin. Toimintapelien kohdalla ohjaimen nappuloiden krooninen heikkolaatuisuus tosin heikentää pelikokemusta. Ohjaimessa ei myöskään löydy minkäänlaisia tärinäominaisuuksia, mikä lienee ymmärrettävää verratessa laitteen ominaisuusluetteloa ja lisenssiä hintaan.

Muokattavuutta sen sijaan löytyy kiitettävästi. Ohjaimen nappuloiden ja analogisten akselien järjestystä voi vaihdella. Asetukset tallentuvat ohjaimen muistiin, tosin kerrallaan omia asetuksia mahtuu muistiin vain yksi setti. Kun uudelleenohjelmointi on vielä sangen työlästä, ei asetuksia tule juuri vaihtaneeksi.

PC-puolella tarjolla on valmiiksi kaksi eri ohjausmoodia, 4-akselinen ja 7-akselinen. Näiden välillä vaihteleminen onnistuu yhdellä napinpainalluksella tai erikseen ladattavan muokkaussovelluksen kautta.

Muokattavuutta siis löytyy, mutta niin löytyy myös omituisia puutteita. Thrustmasterin erikoisohjain on ominaisuuksiltaan melkoinen muotopuoli. Jokaista hyvää oivallusta kohden laitteesta löytyy yhtä lailla heikko tekninen ratkaisu tai suoranainen puute.

F1 Wireless Gamepad Alonso Edition tuntuukin siltä, kun laitteeseen oltaisiin yritetty ahtaa liikaa tavaraa pitäen samalla hinta mahdollisimman alhaisena. Lähestymistapa ei toimi, vaan yliyrittäminen kostautuu heikkona laatuna.

Kohderyhmä on hukassa, kun halpaa ohjainta etsivälle on tarjolla paljon parempia vaihtoehtoja ja hienompien ominaisuuksien perässä olevat saavat pari kymppiä muhkeammalla sijoituksella itselleen paljon enemmän vastinetta rahalle. Jäljelle jää vain Ferrari-fanit, mutta luvalla sanoen peliohjaimen ostaminen ensisijaisesti mainoslisenssin perusteella ei liene järin viisasta.

Thrustmasterin olisi kannattanut tehdä joko asiallinen perusohjain Ferrari-värityksellä, tai panostaa kunnolla laatutuotteeseen. Ei Alonso-ohjain nytkään kehno laite ole, kilpailijoihin verrattuna ja hintalaatusuhteeseen peilaten ainoastaan kovin turha.

 

Thrustmaster F1 Wireless Gamepad Alonso Edition

Valmistaja: Thrustmaster

Hinta: noin 40e

Lisätietoja: F1 Wireless Gamepad Alonso Edition

Juho Anttila

 

Tekniset tiedot

  • Langaton, 2,4 GHz
  • Ohjelmoitavat liipasimet, näppäimet
  • Optinen rattiohjain
  • Toimii PC & PlayStation 3

 

Lue myös

DigiExpo 2013 – Playstation 4 vs. Xbox One

Logitech G100s – vaatimaton mutta pätevä peruspelihiiri

Razer Anansi MMO Keyboard – makroja kansalle

The Dark Mod – hei, me hiivitään – seikkailuja alkuperäisen Thief-pelin hengessä

Thief-haastattelu – sarjan sielu on säilytettävä

Thrustmaster GPX LightBack Ferrari F1 Edition – värikäs PC/Xbox-padi

Thrustmaster Y-250C – keskikastin pelikuulokkeet