Uusimmat

Wiikon wanha: Battle Bugs, ötökkäarmeijoiden marssi

24.09.2015 16:00 Jukka O. Kauppinen

Sarjassamme ”täysin unohdettuja mutta aikoinaan viehkeän originelleja pelejä” esittelemme hauskan elukkapelin 21 vuoden takaa. Battle Bugs oli kerrassaan mainio viritys, sillä siinä RTS-sotapelit yhdistettiin ötökkäarmeijoiden sotaan ruuantähteistä.

Kaikkea vänkää sitä tapahtuukin ruokapöydän alla ja keittiön nurkissa, kun sinne ei kurkista!

 

wiikonwanha_battlebugs_01

 

Arvostelu vuodelta 1994, julkaistu MikroBitti-lehden numerossa 10/1994:

Huomio! Sotilaat, katse oikeaan päin! Tiedustelumme on havainnut sektorissa A3 sijaitsevan pizzanviipaleen ja pepperonin, jotka ovat vaarassa joutua vihollisen haltuun. Tehtävänä on vallata molemmat kohteet, ja puolustaa niitä – hinnalla millä hyvänsä!

Elämä on kovaa, kun jokaisesta ruuanmurusta joutuu taistelemaan. Onneksi sotureita riittää, kun armeijat koostuvat pienistä ystävistämme: kirpuista, muurahaisista, ampiaisista, heinäsirkoista jne. Ei high-tech-aseita vaan luonnon raakaa kamppailua ravinnosta!

Kauden hauskin paukku ja todella loistava peli-idea!

Päämääränä on taistella vastustajan ötökkälaumoja vastaan, yleensä herkullisten ruokakimpaleiden omistuksesta. Kyseessä on varsin originelli strategiapeli, jonka toteutus on niin kansanomainen ja hulppea, että peli uppoaa myös epästrategikkojen kiintolevyihin.

wiikonwanha_battlebugs_02

wiikonwanha_battlebugs_03

Battle Bugs on niin sievä ja persoonallisesti toteutettu, että monitorin voi melkein reunustaa pitsillä. Piipertäjät on kuvattu pikkutarkasti ja persoonallisesti niin karkeammaila kuin SVGA-resoluutiollakin, ja möngöistä ei kerta kaikkiaan voi olla pitämättä. Taustagrafiikka on jäänyt vähemmälle huomiolle, mutta laadun korvaavat lukuisat hauskat yksityiskohdat. Lopullisen retkahtamisen ötöihin varmistavat räätälöidyt merkkiäänet, jotka pikku murkuilla ovat pieniä piipanduksia ja isoilla möröillä järeämpiä törähdyksiä. Huikeaa ajatuksenjuoksua ja viimeistelyä!

Helppo, mutta monipuolinen hiirivetoinen käyttöliittymä kruunaa pelinautinnon. Peliin pääsee helposti sisälle, läpäistäviin 58:aan ennalta suunniteltuun taisteluun hyökkääminen on minuuttien kysymys. Vaikka taistelut käydäänkin läpi tietyssä järjestyksessä, ei yhteen juuttuminen pilaa lopullisesti pelinautintoa sillä kolmen epäonnistumisen jälkeen voidaankin hypätä seuraavaan. Todellista asiakaspalvelual

Battle Bugsiin ihastuu ensisilmäyksellä.

Jukka O. Kauppinen

Sierra On-Line

Saatavissa: PC

Testattu: PC 386 VGA/PAS 16

Grafiikka: 80 Äänet: 70 Pelattavuus: 85 Vetovoima: 92

90/100 pistettä

 

wiikonwanha_battlebugs_04

Kuten näkyy, peli teki vaikutuksen. Mutta ei se silti ihmisten kollektiiviseen muistiin jäänyt, vaikka olikin hauska. Vanhojen juttuarkistojen selailun ja skannailun lomassa se kuitenkin osui silmään virkistävänä pilkahduksena, joka uskalsi olla erilainen ja ilmeisen hauskakin peli, vaikka aika onkin sittemmin pyyhkinyt teoksen muistijäljet.

Pelihistorialliselta kannalta katsottuna Battle Bugs on siitäkin jännä teos, että se on yksi viimeisistä Epyx-studion nimeä kantavista julkaisuista. Epyx oli etenkin 1980-luvulla menestynyt pelitalo, joka sähläsi bisneksensä perusteellisesti 90-luvun myötä. Virallisesti firma meni konkurssiin jo 1993, mutta jotenkin sen jämäduunarit saivat kasaan vielä muutaman pelin. Vai liekö pallo ollut tässä vaiheessa jo konkurssipesän jäämistöjen uusilla omistajilla.

Kiinnostava yksityiskohta on muuten se, että peli ilmestyi vain vuosi ennen Command & Conqueria. Molemmat olivat RTS-pelejä, joskin Battle Bugsissa toiminnan pystyi pysäyttämään.

 

Lisätietoja: Battle Bugs @ Mobygames

Lisätietoja: Battle Bugs @ Wikipedia

 

Battle Bugs

Suunnittelija: Craig Nelson

Kehittäjä: Epyx, Inc.

Julkaisija: Sierra On-Line

Alustat: PC (1994), PlayStation (1997)

Jukka O. Kauppinen

 

Erityiset kiitokset maestro Rautiaiselle vanhojen juttujen skannailusta!

 

wiikonwanha_battlebugs_05

wiikonwanha_battlebugs_06

wiikonwanha_battlebugs_07

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä –artikkelisarja

 

Lisää aiheesta

Wiikon wanha: Cybermorph

Wiikon wanha: Painterboy maalasi taloja Tikkurilan laskuun

Wiikon wanha: Space Satellite (MSX, 1985)

Wiikon wanha: Space Station Manager