Uusimmat

Vuoden 2012 paras pelikäsikirjoitus: The Walking Dead

11.01.2013 14:00 Jukka O. Kauppinen

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2012 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Ja tulokset näyttävät zombiemaisilta.

Tulokset on laskettu lukijoiden antamien äänten yhteenlaskun perusteella. Voittajan ja muiden hyvin pärjänneiden lisäksi olemme listanneet perusteltuja ja kategoriaan soveltuvia ehdokkaita, vaikka ne eivät yltäneetkään äänimäärällisesti.

Pelikuvaukset ovat lainauksia Domen aihetta käsittelevästä jutusta.

Vuoden 2012 paras pelikäsikirjoitus:

  1. The Walking Dead
  2. Far Cry 3
  3. Mass Effect 3

The Walking Dead jysähti täysillä hyvien ja yllättävien tarinoiden ystäviin. Kuten eräs lukijamme perustelee, ”pelien perisynti on juonen ennalta-arvattavuus mutta en muista toista peliä vuosiin, joka olisi saanut minut kerta toisensa jälkeen tuijottamaan ruutua suu auki, kun pelissä käynyt jotain aivan odottamatonta.”

Toisen lukijan mielestä The Walking Deadin käsikirjoitus oli paras, ”koska se sai itkemään.”

Toiselle sijalle yltäneen Far Cry 3:n tarina sai sekin kiitosta etenkin siitä, miten muovisten ja hengettömien hahmojen maailmasta oltiin otettu jättiharppaus eteenpäin. Ja eivätköhän useimmat tiedä miten Mass Effect 3:n väkevä galaktinen tarinankerronta löi taas kerran ällikällä.

Muista myös: Äänestä: Valitse vuoden 2012 parhaat pelit

 

1. The Walking Dead

Lue juttu: The Walking Dead episode 1: A New Day (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Lue juttu: The Walking Dead episode 2: Starved For Help (Mac, PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Lue juttu: The Walking Dead Episode 3: Long Road Ahead (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Lue juttu: The Walking Dead Episode 4: Around Every Corner (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Lue juttu: The Walking Dead Episode 5: No Time Left (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Lue juttu: Nelinpeli Podcast 006: Also, Zombies

Lue juttu: Toimituksen suosikkipelit 2012: Juho 

Lue juttu: Domen pelitoimituksen vuoden peli

Vanaman ja Rodkin ovat onnistuneet kirjoittamaan pelin erinomaisesti täyteen pieniä inhimillisen draaman ja tragedian kohtauksia, joissa vaikka kuunnellaan puhelinvastaajasta sarja viestejä, joissa pienen lapsen äiti tajuaa askel askeleelta, mitä maailmassa on tapahtumassa. Ja sen, että hän ei tule enää ikinä näkemään tytärtään.

Tai kohtauksen, jossa joutuu kasvotusten purruksi tullun ihmisen kanssa, joka tietää jo olevansa kuollut ja haluaisi epätoivoisesti välttää hänen kuolemaansa seuraavan elävän helvetin. Mitä teet ja pystytkö elämään valintasi kanssa? Huonommin kirjoitettuna tällaiset kohtaukset tuntuisivat tragikoomisilta, mutta nyt ne iskivät. Nyrkillä ja suoraan palleaan. Ja kun niitä ei ole vain yhtä tai kahta, vaan jatkuvalla liukuhihnalla. Se perinteinen pelilogiikka, että kun hoitaa kaiken nappiin, kaikki myös päättyy nappiin, kusee jo alkumetreillä. The Walking Deadissa voit hoitaa kaiken prikulleen oikein ja tarinalla on silti surullinen loppu. Ja sitten vain pyyhitään kyyneleet ja jatketaan eteenpäin.

 

2. Far Cry 3

Lue juttu: Far Cry 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Lue juttu: Mulkaisu: Far Cry 3

Lähtökohtani tulevaan seikkailuun oli, että inhosin pelaamaani henkilöä ja olin hiljaa mielessäni jo valmis ottamaan pelattavakseni vaikka Taken-elokuvasarjasta apinoidun kommandoisän kostoretken sen sijaan, mitä peli näistä lähtökohdista pystyisi ikinä eteeni heittämään.

Ja silti onnistuin lopulta rakastumaan peliin. Se on melkoinen suoritus. Ei minulta, vaan peliltä. Paljon auttaa varmasti se, että kyseessä on ensimmäisen persoonan räiskintä, eikä omaa pelihahmoa tarvitse kovin paljoa katsella. Pelihahmo olen ensisijaisesti minä, ja vasta toissijaisesti Jason-poika jenkkilästä.

 

3. Mass Effect 3

Lue juttu: Nelinpeli Podcast: Mass Effect -spesiaali

Lue juttu: Mass Effect 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Kaikki hyvä kuitenkin loppuu aikanaan, niin myös Shepardin matka. Pelätty ja ansiokkaasti vältelty reaperien invaasio on viimein todellisuutta, ja ajan loppuessa valinnat muuttuvat yhä vaikeammiksi ja seuraukset yhä lopullisemmiksi. On monia syitä miksi Mass Effect on tämän päivän kiistaton tähtipelisarja, ja on myös monta syytä miksi Mass Effect 3 nivoo koko paketin kasaan erinomaisesti.

Painostavuus ja synkkyys ovat Mass Effect 3:n kantavimpia elementtejä, eikä se juuri tunne iloa tai valoa. Pelin tapahtumat saavat alkunsa, kun sankarimme on saanut potkut armeijasta Mass Effect 2:n Arrival -laajennuksessa tehtyjen valintojen vuoksi.

 

Vahvan äänisaaliin vuoden parhaasta pelikässäristä saivat myös Assassin’s Creed III, Batman Arkham City, Borderlands 2, Dishonored, Halo 4, Max Payne 3, Sleeping Dogs ja Spec Ops: The Line.

 

Vuonna 2011 finalistien lista näytti tältä:

  1. Portal 2
  2. Deus Ex: Human Revolution
  3. Uncharted 3

 

Oma suosikkini finalisteista on...

Katso tilanne vastaamatta