UUSIMMAT

Afganistanin skeittikoulu tytöille ja pojille saa Talebanin päät nyrjähtämään

23.11.2012 11:05 | Muropaketin toimitus

Skateistan - afganistanilainen skeittikoulu tytöille ja pojille

Afganistan ja skeittaus eivät helposti yhdisty ihmisten mielissä, mutta Skateistan tekee tähän muutoksen.

Uutiset antavat Afganistanista melko yksipuolisen kuvan – onko siellä muka muutakin kuin Taleban ja Jenkit ammuskelemassa toisiaan rynnäkkökivääreillä ja kauko-ohjattavilla lennokeilla? Viisi vuotta sitten australialainen skeittaaja Oliver Percovich matkusti töihin Kabuliin, jonne hän otti mukaansa pari skeittilautaansa. Kun lapset bongasivat hänet skeittaamassa kadulla, he anelivat Oliveria opettamaan heitä. Näin syntyi Skateistan, Afganistanin ensimmäinen skeittikoulu.

Skateistan ei ole pelkkää huvittelua, vaan se on uusi kulttuurien välisen interaktion muoto, joka tarjoaa uusia työkaluja myös koulutukseen ja henkilökohtaiseen vahvistumiseen. Skateistanissa on oppilaita kaikista Afganistanin monista sosioekonomisista ja etnisistä ryhmistä, ja yllättäen jopa 40% heistä on tyttöjä. Skateistanin luokkahuoneissa opetellaan skeittaamisen lisäksi johtamistaitoja, yhteiskunnallista vastuuntuntoa, multimediaa ja luovia taiteita, joiden kautta tutkitaan ympäristöongelmia, kulttuuria ja perinteitä, luonnonvarojen käyttöä ja rauhanmahdollisuuksia.

Skateistanin toimintaan voi tutustua seuraavissa videoissa. Ei lienee yllätys, että tämä koulu ei ole erityisesti Talebanin suosiossa. Mikäli uutisoinnista on jäänyt sellainen kuva, että Afganistan on aina ollut takapajuinen ja uskonnollisesti fanaattinen maa, kannattaa tutustua vaikkapa English Russia -sivuston kuvakokoelmaan 50- ja 60-lukujen Afganistanista.

Teksti: Janos Honkonen
Lähde: The Mary Sue

Muropaketin uusimmat