UUSIMMAT

Arvio: Kramppeja & nyrjähdyksiä on 25-vuotiaanakin suomalaissarjakuvien kermaa

04.04.2016 13:56 | Tatu Junni

25-vuotias Kramppeja & nyrjähdyksiä jatkaa voittokulkuaan.

Suomen Kuvalehdessä vuosien 2014–2015 aikana julkaistut Kramppeja & nyrjähdyksiä -sarjakuvat on koostettu uudeksi, kovakantiseksi albumiksi. Ripa ja Kadunlakaisijat (Kustannusliike Hans Nissen, 2016) tarjoaa 80 sivun verran tarinoita nyky-Suomesta, jossa pieni ihminen on ahtaalla, mutta onni silti saavutettavissa lähimmäisten, musiikin ja hyvän viinilasillisen kautta.

Ripa ja Kadunlakaisijat on jo kahdestoista Kramppeja & nyrjähdyksiä -albumi. Eipä siis ihme, että sarjakuva on vakiinnuttanut paikkansa kotimaisten klassikoiden joukossa. Vaikka Rumba-lehden sivuilla debytoinut sarja täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 25 vuotta, on sen matkaan yhä helppo hypätä. Niin universaaleja ovat käsikirjoittaja Pauli Kallion ja piirtäjä Christer Nuutisen käsittelemät aiheet. Asiaa auttavat myös helposti lähestyttävät hahmot, joihin lukijan on helppo heijastaa oma tuttavapiirinsä.

Kramppeja & nyrjähdyksiä

Esko Valtaojan mansikkamargaritan makuisella esipuheella ja Pauli Kallion jälkiviisailla huomautuksilla kyllästetty albumi keskittyy eritoten Riston apurahan voimin syntyvään jazz-oopperaan sekä hänen ja Tanjan parisuhdekriisiin. Radiossa ja kesäkadulla raikaa yllätyshitti Rakkaus tulee vaan.

Sivun mittaisista välähdyksistä muodostuu jatkuvajuoninen tarina, vaikka Kramppien & nyrjähdysten pääpaino on tälläkin kertaa pienissä hetkissä ja niiden suurissa totuuksissa.

Onko tuoppi parempi kuin treenit? Milloin oikeudenmukaisuuden vaatiminen muuttui kateudeksi? Ovatko älypuhelimet pilanneet ihmiskunnan? Miksei tönkköenglantiin siirrytty jo 1800-luvulla?

Ja mitä puuhaavat uhkeat kotiäidit ulkoluodolla?

Nämä ja monta muuta kysymystä esitetään Ripa ja kadunlakaisijat -albumissa. Osaan kysymyksistä saadaan vastauksetkin.

Kramppeja & nyrjähdyksiä

Kramppeja & nyrjähdyksiä on edelleen hyväntuulista ja parhaimmillaan myös ajatuksia herättävää laatusarjakuvaa. Uutuusalbumin lukee ilokseen, vaikka sen sisältö olisi jo viikkolehden sivuilta ennestään tuttu.

Suositellaan nautittavaksi musiikin ja hyvän viinilasillisen kera.