Uusimmat

Haastattelussa Sons of Anarchy -sarjakuvan tekijät: ”Näistä tarinoista voi nauttia ilman televisiosarjaakin”

12.08.2015 09:52 Tatu Junni

/wp-content/uploads/s/f/editor/images/sonsofanarchy580dd.jpg

Parhaillaan lehtipisteissä myynnissä olevan Dome.fi 1/2015 -sarjakuvaspesiaalin Sons of Anarchy on kirjoittanut Ed Brisson ja piirtänyt Damian Couceiro yhdessä Jesus Hervasin kanssa.

Ed Brisson aloitti uransa 1990-luvun alussa tekstaajana, mutta ryhtyi ennen pitkää myös käsikirjoittamaan sarjakuvia. Hänen tunnetuimpia töitään ovat omakustanne Murder Book, Image Comicsin julkaisema Sheltered sekä BOOM! Studiosin Sons of Anarchy. Ed Brisson asuu Vancouverissa, Kanadassa, yhdessä vaimonsa ja tyttärensä kanssa.

Damian Couceiro puolestaan asuu ja työskentelee Rosariossa, Argentiinassa. Hän on piirtänyt sarjakuvia useille eri kustantamoille ja ollut ehdolla arvostetun Harvey Award -palkinnon voittajaksi Hawks of Outremer -sarjakuvan tussauksesta. Sen ja Sons of Anarchyn lisäksi Damian Couceiro on piirtänyt BOOM! Studiosille muun muassa Apinoiden planeetta -tarinoita sekä Mark Waidin kirjoittamaa Irredeemablea.

OLIKO HAASTAVAA TEHDÄ SARJAKUVASOVITUS SONS OF ANARCHYN KALTAISESTA JO OLEMASSA OLEVASTA HITTISARJASTA?

Ed Brisson: Kyllä ja ei. Olin jo ennestään Sons of Anarchyn fani ja perehtynyt huolella motoristikulttuuriin, joten minulla oli joitakin ideoita mielessäni jo valmiiksi. Tiesin että sarjalla on intohimoisia faneja, ja kieltämättä jännitti pystynkö luomaan jotain Sons of Anarchyn henkeen sopivaa. Loppujen lopuksi olen kuitenkin todella tyytyväinen siihen, millainen sarjakuvastamme tuli.

Damian Couceiro: On aina haastavaa tehdä jotain olemassa olevaan materiaaliin pohjautuvaa. Silloin on kunnioitettava alkuperäistä luomusta, mutta myös lisättävä siihen jotain omaa, ettei lopputulos ole pelkkä kopio. Vaikka olin aikaisemmin tehnyt Apinoiden planeetta -elokuviin pohjautuvia sarjakuvia, oli Sons of Anarchyn parissa työskentely haastavaa. Hahmoista piti saada oikean näköisiä aina kasvonpiirteitä ja ilmeitä myöten. Oman hauskan lisänsä työhöni toi kustomoitujen moottoripyörien piirtäminen.

JOUDUITTEKO TEKEMÄÄN PALJON TAUSTATUTKIMUSTA SARJAKUVAA VARTEN?

Ed: Jokunen vuosi sitten ideoin omaa sarjakuvaa moottoripyöräkerhosta. Hylkäsin sen Sons of Anarchyn alettua pyöriä televisiossa, koska tarinoiden välillä oli liikaa yhtäläisyyksiä. Kun sitten aloin tehdä SoA-sarjakuvaa, oli pohjatyö tavallaan jo hoidettu ja pääsin hyödyntämään aikaisempia ideoitani uudessa muodossa.

Damian: Aloin katsoa Sons of Anarchya, kun kuulin mahdollisuudesta päästä piirtämään tätä sarjakuvaa. Sarja ei ollut minulle ennestään tuttu, mutta jäin heti koukkuun. Kun sitten pääsin kunnolla töiden pariin, olivat sekä sarjan tarina että sen hahmot jo aika lailla tuttuja.

ONKO SONS OF ANARCHY -TV-SARJAN OLTAVA ENNESTÄÄN TUTTU, JOTTA SARJAKUVAVERSIOSTA VOI NAUTTIA?

Ed: Ei minun mielestäni. Keskityin tekemään sarjakuvan tarinan niin, että kuka tahansa voisi nauttia lukemastaan. Sons of Anarchyn fanit tosin voivat nauttia tietyistä silmäniskuista, jotka olemme tarinaamme upottaneet.

Damian: Sarjakuvan tarinat ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, joista lukijat voivat nauttia täysin ilman televisiosarjaakin. Totta kai yhteyksiäkin tosiaan löytyy, ja ne ovat ikään kuin ekstraherkkua sarjaa seuraaville.

KUKA ON SUOSIKKINNE SONS OF ANARCHYN HAHMOISTA?

Ed: Nyt pistit pahan. On vaikea valita, onko se Opie, Juice vai Happy. Pidän Opiesta, koska voin samaistua tapaan, jolla hän tasapainoilee isänä olemisen, ystävyyden ja moottoripyöräkulttuurin välillä. Juicesta pidän koska hän on hyvä tyyppi, joka joutuu koko ajan ikäviin tilanteisiin. Häntä kohtaan ei voi olla tuntematta myötätuntoa. Happy taas on mahtava, koska hänestä tiedetään niin vähän. Hahmon salaperäisyys kiehtoo minua.

Damian: Oma suosikkini on Tig Trager. Hän on ensimmäisen Sons of Anarchy -sarjakuvan päähenkilö, joten olen joutunut perehtymään häneen huolella. Tig on todella monitahoinen hahmo. Hänellä on kova puolensa, mutta hän osaa olla myös herkkä ja samalla menneisyys vainoaa häntä. Hyvä lisä on myös se, ettei Tig ole komea kuten Jax, joten häntä on hauskempi piirtää.

SAITTEKO VAPAAT KÄDET SARJAKUVAN TARINOIDEN SUHTEEN VAI KERTOIKO FX-KANAVA TAI BOOM! STUDIOS -KUSTANTAMO MITÄ TEHDÄ?

Ed: Esittelin ideoitani FX:lle ja BOOM!:lle ja sain heiltä ohjeita, joiden pohjalta aloin työstää varsinaista käsikirjoitusta. Sitten FX ja BOOM! kävivät vielä käsikirjoituksen läpi ja antoivat siitä uudet kommentit. Kaikkinensa sain kuitenkin todella vapaat kädet sarjakuvan tarinan suhteen.

Damian: Minä en osallistunut tarinoiden kehittelyyn, mutta ne olivat muutenkin niin mahtavia, etten olisi muuttanut niistä mitään.

Pidempi versio haastattelusta löytyy Dome.fi-sarjakuvan numerosta 1/2015. Sen voi tilata kotiinsa Dome.fi:n omasta verkkokaupasta hintaan 4,95 €.

/wp-content/uploads/images/domefi/viihde/sarjakuvat/domefikansi_1_2015.png

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat