Uusimmat

Rock katosi Suomen rockfestareilta – mutta ei onneksi kokonaan

07.07.2016 08:44 Akseli Heikkilä

Läpi 2010-luvun rockartistien keikat ovat vähentyneet suomalaisilla rockfestivaaleilla, kun hip hop, rap ja elektro ovat vallanneet lavoja. Ruisrockissa ei enää illan viimeisten pääesiintyjien joukossa ole ainoatakaan varsinaista rockartistia.

Ei genre kuitenkaan vielä täysin kuollut ole, sillä perjantaina käynnistyvän Ruisrockin lavoilta löytyy edelleen katsastamisen arvoisia rockkeikkoja, jopa todella harvinaisia sellaisia.

Dome.fi listasi seitsemän täkyä, joiden pariin kannattaa navigoida viikonlopun aikana.

Maj Karma

Ville Valo on joskus kutsunut Maj Karman keulakuvaa Herra Ylppöä Lauttasaaren Nosferatuksi. Vaikka artistin asuinpaikka on vaihtunut Porvooksi, vampyyrimainen lavakarisma ei ole hävinnyt. Maj Karma julkaisi tänä keväänä pätevän paluulevyn Peltisydän. Kuluvan vuoden klubikeikoilla on riittänyt väkeä ja viime viikolla Maj Karma veti Provinssissa väkeä keikalleen niin runsaasti, etteivät teltan raamit riittäneet. Todennäköisesti Ruisrockissakin nähdään tummanpuhuva, mutta tyylikkäästi kypsynyt rockyhtye.

Maj Karma Telttalavalla perjantaina 8.7. kello 17.00.

Santa Cruz

Kasarivaikutteinen hard rock -bändi Santa Cruz soitti pelkästään viime vuonna reilusti yli 130 keikkaa, eikä tahti ole tämän vuoden puolella juurikaan hyytynyt. Rokkarit ovat kiertäneet lavoja ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Amerikan mantereella nuori ja nälkäinen ryhmä lämmitteli legendaarisen Skid Row’n ex-vokalistia Sebastian Bachia. Vuonna 2014 Santa Cruz esiintyi Ruisrockin päälavalla ja soitti varsin energisen rockshown. Tänä kesänä ei ole lupa odottaa yhtään vähempää.

Santa Cruz Niittylavalla lauantaina 9.7. kello 15.00.

Underground Rock Orchestra

Tämä keikka on todella harvinaislaatuinen. M. A. Nummisen vuonna 1980 perustama Underground Rock Orchestra soittaa kesällä vain kaksi paluukeikkaa, joista toinen Ruisrockissa. Nummisen aisapareina toimivat kovanluokan suomalaismuusikot Pedro Hietanen, Pave Maijanen, Jukka Orma, Antero Jakoila ja Sami Kuoppamäki. Harvoin suomirockin historia havisee näin mielenkiintoisella tavalla.

Underground Rock Orchestra Merilavalla lauantaina 9.7. kello 20.00.

Olavi Uusivirta

Olavi Uusivirta taitaa soittaa tämän listauksen keveintä musiikkia, mutta livenä mies ja hänen taitava taustaryhmänsä ovat silkkaa rock´n ́rollia. Artisti on bändeineen saavuttanut ohittamattoman liveorkesterin maineen. Uusivirta on paitsi laulaja ja lauluntekijä, myös koulutettu näyttelijä, joten herralla on lava hallussa.

Olavi Uusivirta Niittylavalla sunnuntaina 10.7. kello 15.00.

Michael Monroe

Ruisrockin rokkitärppejä listatessa olisi vaikeaa jättää mainitsematta Turussa asusteleva glam-legenda Michael Monroe. Sähäkkänä live-esiintyjänä tunnettu Monroe nauttii kansainvälistä tunnustusta niin fanien, kriitikoiden kuin kollegoidensa puolesta. Herra onkin tuttu näky Ruissalon lavoilla, eikä miehen keikoista tunnu kellään olevan juurikaan pahaa sanottavaa. Monroen maineeseen nostaneen Hanoi Rocksin kultavuosia ei kannata haikailla, sillä rocklegenda elää vahvasti tätä päivää.

Michael Monroe Telttalavalla sunnuntaina 10.7. kello 16.00.

Patti Smith and Her Band Performing Horses

Legendaarinen Patti Smith soitti ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 1976 eli tasan 40 vuotta sitten. Jo kypsään ikään ehtinyt taidepunkkari ei ole menettänyt karismaansa ikääntyessään. Tänä kesänä Patti Smith soittaa Ruissalossa arvostetun Horses-levyn kokonaisuudessaan. Lisäksi useita runokirjoja julkaissut Smith signeeraa teoksiaan Turun Sammakko-kirjakaupassa sunnuntaina 10.7. kello 13.30.

Patti Smith Niittylavalla sunnuntaina 10.7. kello 17.00.

Teksti-tv 666

Harva bändi soittaa niin intensiivisen täysillä ja harvan yhtyeen yleisö riehuu yhtä villisti keikoilla. Vuonna 2014 debyytti-ep:nsä julkaissut Teksti-tv 666 -yhtye on luonut itselleen maineen kovana keikkajyränä. Bändin meluvallin salaisuutena on kolme kitaristia, jotka eivät soittimiaan silittele. Jos hiki, adrenaliini ja röökinkatkuinen metelirock kuulostaa mielenkiintoiselta, kannattaa Ruisrockin keikka ehdottomasti tsekata.

Teksti-tv 666 Minirantalavalla sunnuntaina 10.7. klo 21.15.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat