UUSIMMAT

Sauna Open Air Metal Festival 2013 – Nightwish liekitti paahdettua hevikansaa

09.06.2013 13:12 | Jukka O. Kauppinen

Välivuoden pitänyt Sauna-festari palasi Tampereelle ilahduttamaan metallifestarien ystäviä, kovin muuttuneella reseptillä. Festarit olivat päivää lyhyemmät, bändikattaus muuttui retrosauruksista modernimmaksi ja aluekin muutti. Musiikista ei kuitenkaan ollut pulaa, ja päivän pääesiintyjä Nightwish vei pisteet kotiin.

Sauna Open järjestettiin vuosien ja vuosien ajan Tampereen keskustan laidalla sijainneessa Eteläpuistossa. Alue tarjosi parhaimmillaan puistomaista oleskelutilaa, pahimmillaan joko mutakentän tai paahtavan pölymyrskyn. Tunnelmaa kuitenkin riitti ja alueessa oli oma lumonsa.

Nyt Sauna järjestettiin linnuntietä ehkä puolen kilometrin päässä vanhasta paikasta. Henkisesti muutos oli kuitenkin suurempi. Luonnonhelman sijaan rock-tonttina oli Ratinan stadion, jonka keskusalueelle rakennettiin päälava ja sivulava tungettiin stadionon ja Ratinansuvannon väliselle kaistaleelle. Ja paahdetta riitti, onneksi myös varjoakin, kiitos katsomorakenteiden. Katsomojen ansiosta päälavan esiintyjiä pystyi seuraamaan mukavasti myös istualtaan, vaikkakaan ei kovin läheltä. Tämä oli varmasti helpotus monelle, joka ei jaksanut seistä koko päivää.

Uuden alueen myötä haasteitakin riitti. Ruoka- ja juomajonot olivat illasta kovin pitkiä, etenkin ruuhkaisemmilla alueilla. Sisäänkäynnit olivat välistä ruuhkaiset, etenkin kun tulijat jonoutuivat Koskikeskuksen suunnan portille, kun samaan aikaan Laukontorin sillan portilta pääsi sisään lähes läpi kävelemällä. Yleisesti ottaen systeemi kuitenkin toimi – ja tärkeimmiten musiikki soi. Useimmiten. Mitä nyt Lost Societyn keikalla äänentoisto petti täysin ja välillä eturivi kuuli solistin ääntä vain tarkkailukaiuttimista.

Niin, se musiikillinen anti? Toimiva mutta aiempaan nähden erilainen pakkaus. Historiallisen dinosaurusten sijaan Sauna panosti tänä vuonna pohjoismaiseen metalliin, jossa kotimaisten varmojen bändien kavereiksi on kutsuttu ajankohtaisia yhtyeitä lähialueilta. Lauantain päälavalle nousikin näin ykkösyhtyeenä Nightwish, kun sunnuntaina illan kohokohdaksi nousee aivan äskettäin uuden levyn julkaissut Volbeat.

Lauantain esiintyjistä mainittakoon erikseen muun muassa Children of Bodom, jonka synkistely oli herkullisessa kontrastissa upean aurinkoisen kelin kanssa. Opethin 70-luvulta inspiraatiota hakenut hiljakseen seilaava progemetalli  oli muihin bändeihin verrattuna piristävän erilaista, ja Finntroll nyt on aina Finntroll. Kuka nyt ei voisi peikkometallia rakastaa?

Päivän pääesiintyjä Nightwish oli kuitenkin samalla myös suuri yllättäjä. Anette Olzon jätti yhtyeen viime syksynä, kesken maailmankiertueen, joten Nightwishille tuli luonnollisesti hirvittävä kiire löytää uusi laulaja, edes tämän kiertueen loppuun. Ratinan shown jälkeen esitän hartaan toiveen: kiinnittäkää tämä kiertuelaulajatar pysyväksi bändin jäseneksi.

Hollantilainen Floor Jansen on pitkän linjan artisti, sopraanolaulaja, joka astui vaivatta Turusen ja Olzonin saappaisiin. Niinkin vaivattomasti, että Nightwish herkutteli illan kattauksissaan lauluilla, joita Olzonin aikana ei koskaan esitetty. Jansenin ääniala kattoi lähes täysin niin Turusen kuin Olzoninkin, ja vain eräs Dark Passion Play –albumin pop-leikkiväisempi kappale tuotti selviä vaikeuksia.  Upea, pitkä amatsoonilaulajatar herättikin ihastusta sekä äänellään että tyylillään, joten kyllähän tässä väkisinkin jää haaveilemaan hänen jatkostaan Nightwishin äänellisenä kärkenä. Peukkumeininkiä!

Tänään Saunan lavoille nousevat muun muassa Stam1ina, Hardcore Superstar, Sabaton, Hatebreed ja Volbeat.

Lisätietoja: http://sauna-open-air.fi

Teksti ja kuvat: Jukka O. Kauppinen

 

Children of Bodom

 

Lost Society

 

Opeth

I don’t look cool. I am cool. Let’s talk about ice hockey.

 

Finntroll

 

Nightwish