UUSIMMAT

Tätä et tiennyt: Hämähäkkimies joutui pedofiilin uhriksi 1980-luvun sarjakuvassa

17.11.2010 10:01 | Muropaketin toimitus

Pedofiliasta kertovan jutun sijoittaminen viihdeosioon vaikuttaa helposti oudolta, joten tehdään nyt heti alkuun kaikille selväksi: Dome.fi:n toimitus ei näe mitään hauskaa tai viihteellistä lasten hyväksikäytössä. Piste. Sen sijaan on mielenkiintoista miten Hämähäkkimiehen kaltaisen sarjakuvalehden sivuilla aihetta on käsitelty – ja vieläpä jo 1980-luvun puolivälissä.

Hämähäkkimies seikkaili vuonna 1984 ilmestyneessä Spider-Man/Power Pack #1 -lehdessä (julkaisijoina Marvel Comics ja the National Committee for Prevention of Child Abuse) yhdessä lapsista koostuvan supersankariryhmä Power Packin kanssa. Molemmilla oli lehdessä oma 8-sivuinen sarjakuvansa, joiden tarkoituksena oli varoittaa ja valistaa nuoria lukijoita.

Hämähäkkimiehen tarinassa sankari kuulee naapuristaan itkua ja outoja ääniä. Selviteltyään asiaa Hämis saa kuulla, miten Tony-niminen poika on joutunut lapsenvahtinsa seksuaalisen lähentelyn uhriksi.

Kuunneltuaan Tonya Hämähäkkimies päättää kertoa pojalle tarinan nuoresta nörtistä, joka kohtasi kirjastossa lukiessaan itseään vanhemman pojan, jonka kanssa ystävystyi. Skip-niminen nuorukainen oli pojasta todella mukava, kunnes tämä alkoi esitellä hänelle pornolehteä ja ehdotti, että he voisivat kokeilla asentoja yhdessä. Poika oli liian peloissaan lähteäkseen pois tilanteesta.

Lopuksi Hämähäkkimies paljastaa Tonylle, että poika josta kertoi, oli hän itse. Sankari myös muistuttaa, että tällaisista asioista pitää aina kertoa aikuisille, koska vaikka se on vaikeaa, on vaihtoehto vielä pahempi.

Hämähäkkimiehen tarinaan ei ole koskaan palattu yhdessäkään myöhäisemmässä lehdessä. Se on ymmärrettävää, sillä aihe on kieltämättä vaikea ja valistuslehden tarina ei välttämättä edes sijoittunut ”oikeaan” Marvel-universumiin. Vuosien saatossa Hämähäkkimies on seikkaillut Power Packin kanssa useiden lehtien sivuilla, mutta näiden tarinoiden vire on ollut huomattavasti kevyempi.

Lisätietoa aiheesta:

www.spiderfan.org
http://media.stars.ign.com
http://www.marvunapp.com