UUSIMMAT

Viikon valio: Batman – Ensimmäinen vuosi

14.08.2007 11:37 | Tatu Junni

Batman-rintamalla on ollut viime aikoina melko hiljaista, mutta jo ensi kesänä lepakot lentävät tapuleista taas valkokankaille, kun uusi Batman-elokuva ”The Dark Knight” saa ensi-iltansa. Filmi on jatko-osa parin vuoden takaiselle Batman Beginsille, joka puolestaan pohjautui mm. Frank Millerin Ensimmäinen vuosi -tarinaan, joka on tänä kesänä vihdoinkin julkaistu suomeksi kokoelma-albumina Egmont Kustannuksen toimesta.

Batman: Ensimmäinen vuosi julkaistiin alunperin vuonna 1987 amerikkalaisen Batman-lehden numeroissa #404-#407. Sen on käsikirjoittanut mm. Sin City -sarjakuvillaan tunnetuksi tullut Frank Miller, joka on vastuussa myös kaikkien aikojen tunnetuimmasta Batman-tarinasta, ”Yön Ritarin Paluusta” (The Dark Knight Returns).

Kuvituspuolella loistaa puolestaan David Mazzucchelli. Hänen töitään on Suomessa nähty valitettavan harvoin, eikä tämä opettajanikin toimiva mies muutenkaan sarjakuvahistorian tuotteliaimpiin piirtäjiin lukeudu. Mazzucchellin tunnetuin sarjakuva Suomessa on julkaistu jo parikymmentä vuotta sitten. Kyse on Millerin käsikirjoittamasta ”Daredevil: Born Again” -tarinakokonaisuudesta, joka nähtiin meillä MARVEL-lehden numeroissa 2 ja 4/1988.

Batman: Ensimmäinen vuosi ei ole ihan samaa luokkaa kuin edellä mainitut ”Yön ritari” ja ”Born Again”, mutta nousee silti kepeästi perussupersankaritarinoiden yläpuolelle. Nimensä mukaisesti Batmanin uran alkuvaiheisiin paneutuva tarina on miellyttävän maanläheinen. Mazzucchellin realistinen kuvitus varmistaa sen, ettei hahmojen lihasmassa ole päässyt paisumaan liikaa, kuten supersankarisarjakuvissa aivan liian usein käy. Richmond Lewisin realismia välttelevät värit puolestaan saattavat jakaa mielipiteet kovastikin kahtia, mutta ”likainen” värimaailma on tervetullutta vaihtelua ja istuu Ensimmäisen vuoden kuumeiseen tarinaan hyvin.

Toisin kuin voisi luulla, ei Batman Beginsin käsikirjoittaja David S. Goyer ole nimennyt Batman: Ensimmäinen vuosi -albumia pääasialliseksi innoittajakseen, mikä on vähintäänkin mielenkiintoinen väite. Pari kohtausta kun on siirtynyt sarjakuvan sivuilta elokuvaan sellaisenaan ja koko konstaapeli Gordonin hahmo on elokuvassa samanlainen kuin sarjakuvassa.

Ensimmäisen vuoden sijaan Goyer on antanut tunnustusta toiselle Batman-tarinalle: Jeph Loebin ja Tim Salen ”Long Halloweenille”. Se onkin yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista lepakkotarinoista, mutta ei silti ainakaan vielä ole päätynyt suomennettavien tarinoiden listalle. Ehkä ensi kesänä, kun The Dark Knight saapuu Suomenkin valkokankaalle, on vihdoinkin sen vuoro. Vink vink!

Batman: Ensimmäinen vuosi ei ole parissa vuosikymmenessä juurikaan vanhentunut, ja sen lukeekin edelleen ilokseen. Ainoastaan albumin suomalaispainos syö lukunautintoa; vaikka kannet onkin riisuttu turhista mainoksista, kärsii albumin tyylikkyys lerpuista pahvikansista ja sisäsivujen kehnosta paperista. Millerin ja Mazzucchellin klassikko olisi ansainnut vähintäänkin samanarvoisen kohtelun kuin huomattavasti vähäpätöisempi Ihmeneloset: Loppu -albumi, joka löytyy lehtihyllyistä Batmanin vierestä.