Uusimmat

PlayStation 4:n aikakausi alkaa olla ohi – Nämä olivat Sonyn hittikonsolin suurimmat hitit ja pahimmat flopit

19.01.2021 10:06 Tuukka Hämäläinen

Uusi konsolisukupolvi on ilmestynyt ja vanhat pelikoneet väistymässä. On siis aika katsoa menneisyyteen ja kerrata edellisen sukupolven käänteitä. Ensimmäisenä vuorossa on Sonyn myyntimenestys PlayStation 4.

PlayStation 5 on saapunut markkinoille, vaikka moni ei olekaan vielä saanut omaa konsolia kotiinsa asti. PS5 on myös todettu päteväksi konsoliksi ohjainta myöten, ja se pyörittää paremmin jopa PlayStation 4:n pelejä. Samaan aikaan Sony on jo alkanut vaiheittain lakkauttaa PS4-mallien valmistusta.

Sukupolvi on selvästi vaihtumassa, joten on hyvä aika palata muistelemaan PlayStation 4:n suurimpia hittejä, arvostelumenestyksiä ja pahimpia floppeja.

 LUE MYÖS: Testi | PlayStation 5 tekee vaikutuksen DualSense-ohjaimella ja uskomattomilla latausajoilla

Sony julkisti aikanaan PlayStation 4:n alkuvuodesta 2013. Saman vuoden E3-messuilla paljastettiin alkuperäisen PS4-mallin ulkonäkö. Itse konsoli näki päivänvalon ensimmäisenä Pohjois-Amerikassa 15. marraskuuta 2013, mutta Suomeen sitä saatiin odottaa hieman pidempään.

PS4 esiteltiin aikanaan alla olevalla videolla, joka tuntuu nyt jo hieman nostalgiselta. Huomattavaa on, että julkistustraileri painottaa PS4:n kameraa ja Move-ohjaimia, joista kummastakaan ei tullut mitään joka kodin hittituotetta. Mukana on myös vilkaisuja tuolloin tulossa olleisiin peleihin.

PS4:stä ilmestyi sitten vuosien varrella myös ohuempi Slim-versio sekä tehokkaampi Pro-versio. Kaikkiaan konsolin eri malleja on tuoreimman tiedon mukaan toimitettu jälleenmyyjille 113,6 miljoonaa kappaletta, ja PS4:stä tulikin nopeasti oman sukupolvensa hittikonsoli.

Vertailun vuosi samaan aikaan ilmestynyttä Xbox Onea on arvioiden mukaan toimitettu reilut 50 miljoonaa kappaletta. PS4:n myynnit ovat siis suurimpaan kilpailijaansa nähden yli kaksinkertaiset.

Konsolin suosio teki myös konsolihistoriaa. PS4:stä tuli nimittäin kaikkein aikojen toiseksi menestynein kotikonsoli – heti PlayStation 2:n jälkeen, jota myytiin aikanaan yli 155 miljoonaa kappaletta. (Toki myös Nintendon suosituimmat käsikonsolit ovat myyneet enemmän.)

Kahdeksas konsolisukupolvi siis laittoi Sonyn ja Microsotin valtasuhteet uuteen uskoon. Edellisellä sukupolvella Xbox 360 -konsoli oli vahvoilla, ja sitä myytiin suunnilleen saman verran kuin PlayStation 3:a – Xbox 360 myi 84 miljoonaa ja PS3 87,4 miljoonaa kappaletta.

PS4:n myötä Sonysta tuli kuitenkin selkeä konsolimarkkinoiden kuningas, ja tämä antaa hyvät eväät menestykseen myös uudella sukupolvella. Virheistä on myös opittu, sillä PS4 ei aikanaan tukenut edellisen sukupolven pelejä, mutta PS5 tukee.

PS4:n sukupolven aikana on itse konsolimallien ohella nähty useampia uusia innovaatioita, erityisesti PlayStation Plus ja PlayStation Now -palvelut, joista jälkimmäinen mahdollistaa pelien pelaamisen myös streamattuna, ilman peliasennusta.

PS Plus, joka avattiin jo 2010, nousi todella suosituksi verkkopelaamisen edellytyksenä ja ”ilmaispeliensä” ansiosta PS4:n ajalla. Se onkin kasvattanut asiakaskuntaansa tasaisesti: vuonna 2016 palvelulla oli reilut 20 miljoonaa jäsentä ja kesällä 2020 luku oli jo lähes 45 miljoonaa. PS5:n myötä tilaajille on myös lisätty vakiona tarjolla oleva PlayStation Plus Collection -pelikirjasto.

Lisälaitteista on syytä mainita PlayStation VR, sillä Sonyn VR-laitetta on myyty viitisen miljoonaa kappaletta. Perusteiltaan toimiva VR-järjestelmä ei vain valitettavasti ole saanut paljonkaan laadukasta pelisisältöä tuekseen. PS VR esiteltiin aikanaan tällaisella trailerilla.

Avain PS4:n menestykseen näyttää myyntilistojen valossa olevan Sonyn runsas panostus yksinoikeuspeleihin. Sony Interactive Entertainmentin alla on nimittäin julkaistu koko joukko konsolin suurimpia hittipelejä.

Konsolin 30 myydyimmän pelin listalla on peräti 14 yksinoikeuspeliä, jotka julkaistiin vain PS4:lle. Näistä vain pari on käännetty edes PC:lle, ja sillekin vuosia myöhemmin. Xbox Onen vastaavalla listalla taas on vain seitsemän Microsoftin omaa peliä, ja ne ovat tietysti kautta linjan saatavilla myös PC:lle.

PlayStation 4:n yksinoikeuspelien suurin menestys on Marvel’s Spider-Man (2018) peräti 20 miljoonan kappaleen myynneillä. Sitä seuraavat Uncharted 4: A Thief’s End (2016) 16 miljoonan myynneillä sekä God of War (2018), jota on myyty 12 miljoonaa kappaletta. Horizon Zero Dawnia (2017) ja The Last of Us Remasteredia (2014) on molempia myyty 10 miljoonaa kaappaletta.

Sonyn omien pelien ohella konsolin myydyimpiä pelejä ovat muiltakin alustoilta tutut menestyjät, eli Grand Theft Auto V (2013), Call of Duty: Black Ops III (2015) ja Red Dead Redemption 2 (2018).

PlayStation 4:n yksinoikeuspelit ovat myös olleet huomattavan korkeatasoisia. Tämä paljastuu arvosteluista, sillä PS4:n kehutuimpien pelien lista on valtaosin Sonyn hallinnassa.

Metacriticin listan mukaan alustan parhaat arviot ovat saaneet Rockstarin hittipelit GTA V ja Red Dead Redemption 2, mutta niitä seuraavat järjestyksessä yksinoikeuspelit Persona 5 Royal (2020), The Last of Us Remastered, God of War ja Persona 5:n perusversio (2017). TOP 10 -listalle mahtuvat myös The Last of Us Part II (2020) ja Journey (2013), joka sekin oli alunperin Sonyn yksinoikeuspeli.

Muita PS4:n arvostelumenestyksiä ovat esimerkiksi From Softwaren upea toimintaroolipeli Bloodborne (2015), Shadow of the Colossuksen vaikuttava uusintaversio (2018), sekä vallankumouksellinen pelintekotyökalu Dreams (2020), joka sai Muropaketin testissä täydet pisteet.

Alta näet pelisivusto IGN:n parhaiden PS4-pelien listan, joka on päivitetty viime kesän julkaisujen jälkeen.

On huomattavaa, että PS4:n yksinoikeuspelit ovat melko vahvoilla myös, jos tarkastellaan Metacriticin käyttäjäarvioita. Lista on kuitenkin hyvin erilainen. Kymmenen kärkeen nousevat esimerkiksi viime kesänä ilmestynyt Ghost of Tsushima (2020) ja melko yllättäen seikkailua ja reaaliaikastrategiaa yhdistelevä japanilaispeli 13 Sentinels: Aegis Rim (2019).

Selvää on, että yksinoikeuspeleihin sijoittaminen on ollut Sonylle enemmän kuin kannattavaa. PS4:n omien pelien menestys arvosteluissa ja myyntilistoilla myös osoittaa vahvasti sen, että lopulta laadukas pelattava on se, mikä tekee konsolista hitin. Xbox One on kelpo konsoli, mutta se ei yksinkertaisesti tarjoa tarpeeksi syitä omistaa juuri kyseinen alusta.

Laatupelien tulva ei tarkoita, etteikö PlayStation 4:lle olisi julkaistu vuosien varrella myös runsaasti ala-arvoista pelattavaa.

On nimittäin kiinnostavaa, että myös konsolin surkeimmat arviot saaneiden pelien listalla on muutama peli, jotka on julkaistu vain PS4:lle. Alimpana näistä on Bloober Teamin kehittämä, Bomberman-tyylinen Basement Crawl (2014), jonka keskiarvo Metacriticissä on vain 27. Hyvin alhaalla ovat myös PS VR:lle suunnitellut Weeping Doll (2016) ja One Piece: Grand Cruise (2018), joiden keskiarvot ovat 32 ja 35.

Muropaketin arvosteluissa esiin nousseita PS4-kalkkunoita on esimerkiksi pehmopornoileva Gal Gun 2 (2018), jonka kriitikkomme julisti olevan ”hirveintä roskaa mitä PlayStation 4:lle on koskaan julkaistu”. Sivustomme arvioissa hyvin mataliin pisteisiin jääneitä PS4:lle julkaistuja pelejä ovat myös esimerkiksi Square Enixin floppi Left Alive (2019) ja hyvän ideansa haaskannut kauhupeli Agony (2018). (Nämä kaikki tosin ilmestyivät muillekin alustoille.)

Alta näet Gameranxin listauksen heidän mielestään surkeimmista PS4-peleistä.

PlayStation 4 on siis kiistatta kahdeksannen sukupolven myyntivoittaja, jonka salaisuus näyttäisi piilevän laadukkaissa yksinoikeuspeleissä. Reseptin puolesta puhuu sekin, että Microsoft on viime vuosian ostanut useita pelistudioita, ilmeisenä tavoitteenaan kilpailla vahvemmin Sonyn kanssa.

Jää nähtäväksi, kuinka käy alkaneen konsolisukupolven kilpailussa. Tällä hetkellä Sony näyttää kuitenkin olevan vahvoilla, ja PS4 jää joka tapauksessa historiaan todellisena hittikonsolina, jollainen löytyy monesta kodista vielä vuosien ajan.

LUE MYÖS: Maksaisitko tuhansia euroja yhdestä konsolista? Listasimme kalleimmat PlayStation 4:t ja övereimmin hinnoitellut lisälaitteet

LUE MYÖS: TOP 8: Listasimme PlayStation 4:n oudoimmat ja turhimmat lisälaitteet

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat